top of page
  • Foto van schrijverMarthe

Beppu

Sunflower

Als je ooit van Osaka naar Beppu reist, moet je absoluut overwegen om de Sunflower Boot te nemen. Het deed me denken aan de tijd dat we met de StenaLine van Denemarken naar Noorwegen gingen. Het is een nachtferry: om 18:00 uur ga je aan boord en om 7:00 uur de volgende ochtend kom je aan in Beppu. De jingle van de boot is erg catchy; soms klinkt hij nog steeds in mijn hoofd, en als ik begin te zingen, zingt Zen ook mee: "Sunflower~ Sunflower~". Wij hadden een traditionele Japanse kamer gekozen met tatami-vloer en futonbedden. Gelukkig hadden we onze eigen wc, zodat ik midden in de nacht niet in mijn pyjama door de gang hoefde te lopen.



"Hell tours"

Beppu is dé plek voor Japanse hotsprings en onsen, en het is een stad gelegen op het Japanse eiland Kyushu. Een van de populairste attracties in Beppu is de "hell tours" of "Jigoku Meguri". Deze route laat je langs verschillende soorten bronnen lopen, van helderblauwe bronnen en modderige bubbels tot bloedrode superhete bronnen.


Een typische tour door de 'hellen' begint vaak bij Umi Jigoku, waar je de meest bekende blauwe vijver kunt bewonderen. De tours zijn goed georganiseerd, met duidelijke bewegwijzering en informatieborden over elke 'hel'. Als je aan een onsen denkt, denk je meestal aan een bad waar je in kunt ontspannen. Deze bronnen zijn echter te heet om in te baden. De hele stad ruikt ook naar zwavel door de bronnen. Op een van de uitkijkpunten kun je ook de stoom zien opstijgen uit de huizen waar zich warmwaterbronnen bevinden.


Een van de laatste bronnen is de Tatsumaki Jigoku, wat letterlijk "Tornado Hell" betekent. Tatsumaki Jigoku staat bekend om zijn betrouwbare uitbarstingen. De geiser spuit elke 30 tot 40 minuten water uit met een hoogte die kan oplopen tot 20 meter.




Prive Onsen

Normaal gesproken ga je naar een onsen, waar mannen en vrouwen gescheiden zijn en je met onbekende mensen baadt. Ik vind het alleen gaan echter zo ongezellig. Je kunt je telefoon uiteraard niet meenemen, en uiteindelijk zit je daar gewoon, alleen. Daarom hadden we besloten om een privé-onsen te boeken. Je kunt dan een ruimte huren voor een uur of twee, en je kunt bijvoorbeeld met je familie gaan als je kinderen hebt, met je partner, als je tattoos hebt (die zijn meestal niet toegestaan in onsen in Japan), of gewoon als je verlegen bent. Privé-onsens zijn niet standaard. Als je ze kunt vinden, zijn ze meestal in hotels voor de verlegen toerist. Maar omdat Beppu zoveel onsen heeft, zijn er hier ook een aantal privé-onsens. Hyotan Onsen is een van de beste onsen waar ik ben geweest.


We zijn een dag later ook naar een klei-onsen geweest. Deze keer waren we weer gescheiden van elkaar en zat ik met vier onbekende vrouwen in een kleibad. Halverwege werden we even het bad uitgestuurd zodat de obachan (letterlijk vertaald naar tante, maar hier noem je elke vrouw van 50+ obachan) met een stok en plankje de modder weer op kon zwepen omdat deze naar de bodem was gezakt. Dit bad was erg intensief; je wordt behoorlijk moe van het nemen van een bad zoals dit.



Op de laatste dag zijn we naar een uitkijkpunt geweest, hebben we een park met een bamboebos bezocht en gegeten bij een café met katten. Het bamboebos hier in Beppu is behoorlijk anders dan het bos in Arashiyama in Kyoto. In Kyoto is het vaak heel druk, maar hier in Beppu is het heerlijk rustig!



48 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven

1 comentario


Wat een ontzettend mooi en interessant land

Me gusta
bottom of page